Indumentària


El trage inicial es componia de bombatxo prou arromangat i alt de color morat, semblant als mariners del segle XVII, però amb mitges ratllades, que era una peça característica de la Filà. Marinera roja, faixa blanca i turbant amb borles, el qual es va sustituir pel famós "barret de coixinera" de color verd, semblant al què usaven els pirates corsos. Unes sabatilles brodades completaven la indumentària del trage, junt amb la manta verda.

El "barret de coixinera" desapareixeria en 1961 canviant-se pel fes verd que s'utilitza en l'actualitat i les famoses mitges ratllades, blanques i roges, i les sabatilles es canviarien per bótes altes en 1980, per ser més còmode, però perdent un dels segells característics de la seua identitat festera.

Tant el coll de la marinera i punys o mànegues, així com els bombatxos van anar canviant a poc a poc els modestos galons grocs per brodats artístics que li van donar més vistositat i qualitat al trage fester.

En 1981 amb la incorporació de la dona a les desfilades es va reglamentar el seu tratge que, a l'igual com s'havia vingut fent fins a la data, es componia de falda en compte de bombatxo, bóta alta fins al genoll i fes verd en lloc del turbant que quedava únicament per als hòmens.

L'arma amb la què es desfila són els vells rems o "pales" als que cal afegir el davantal de cuir per al dia de l'Entrada. Els arcabussos són utilitzats únicamente per als dispars dels dies 4 i 5 de febrer.