moros marins bocairent

Les Cançonetes

Les nostres cançons

"Les cançonetes" són una de les característiques de la Filà de Moros Marins. Des de la seua fundació, apareixen dades sobre autors de cançonetes, uns vinculats a la Filà, com José Belda Cabanes, Manuel Esplugues Soler "El Ferrer" i Francisco Miralles "Mamó", i altres simpatitzants de la mateixa, com José Piedra Peidró que va escriure les clàssiques al·leluies que es repartien el dia de l'Entrada, a banda de ser l'autor de versos per a celebrar la reaparició i benedicció de la primera bandera.

Pels anys 40 fóu molt popular la seua orquestra amb instruments de pols, pua i violí, en la que actuaven Manuel Ferre "Campana", Vicente Francés, Vicente Beneyto "Cotorra", Campins, Pepe Tomás, Garrigós, etc. als que acompanyaven altres membres de la Filà amb "pandorgues i sonalles". A ells els solia acompanyar el conegut Antonio Montagud qui, a pesar de la seua condició de contrabandista, actuava com un marí més per l'afiliació de la seua esposa Ramona Castelló.

Des de 1932 van començar a editar-se les cançons cantades cada any, aconseguint algunes d'elles èxit popular fora del Maset. Tot seguit relacionem els títols musicals i els autors de les cançonetes, la major producció dels quals corresponen a Manuel Santonja Domínguez, que ha sigut el major cantor de la Filà.

Últimes cançonetes