El "Marinero"


El cant del "Marinero” és un acte tradicional de la Filà, protocol·lari, que es canta en finalitzar la desfilada de la Nit del Ciri, generalment en la plaça de l'Ajuntament agafats de la mà en rotgle. En principi cantava dins del maset per a posteriorment eixir al carrer.

Consta del recitador, cantant a cor una estrofa de cinc versos, al que segueix un solista, en veu de tenor, que els festers escoltaran genoll en terra, al terme del qual el cor s'alçarà alegrat per a cantar una altra estrofa que tindrà la seua culminació amb el cant del solista del “Que viva San Blas”, que els Moros Marins rebran alegrement per, amb un rodar accelerat, envoltar el cercle de la font.

La lletra està escrita en castellà i el seu autor va ser Mossen Joaquín Vañó Cabanes i es va estrenar en 1934, si be posteriorment va canviar algunes frases perquè el seu sentit fóra més fester i mariner. Se suposa que la música va ser presa d'alguna òpera antiga o sarsuela, de la qual Mossen Joaquín va treure aquest passatge per a posar-li la lletra personalitzada.

Entre els solistes més coneguts estan Antonio Cantó Ferre “El Molinero”, José Vicedo “Tambor”, Tomás Beneyto Payà i Leandro Santonja.CANTO DEL MARINERO

CORO
Por Santo Patrono aclamamos a San Blas
El que nos protege de la vida en este mar
Bogad marinero, que el viento bien va,
Pues en popa tenemos la felicidad
Pues en popa tenemos la felicidad

SOLO
Marinero, desplegad las velas
Que el viento cesando va ya,

CORO
¡Que bien va! ¡Que bien va!
Mar adentro se ve la barquilla
Que viva el patrono
Que viva San Blas

SOLO
Mar adentro...

SOLO
¡Que viva San Blas!.